2021. május 30., vasárnap

Képek keresőoptimalizálása


A SEO szövegírás után lássuk, mit tehetünk még az oldalunk tartalmának keresőbaráttá tételéért. Egy kép felér száz szóval – mondják – de azért pár szó nem árt magáról a képről. A fotók, grafikák nagyon fontosak a weboldalon, hiszen rengeteg információt hordozhatnak, stílust, hangulatot teremthetnek, sokkal könnyebb befogadni őket egy pillantással, mint a szöveget, amit olvasni kell.

A képek üzenete akár sokkal pontosabb lehet a szövegénél, de a legtöbb esetben a kép és a szöveg együttesen adja át a mondanivalónkat.

Fontos tudnunk azonban, hogy az oldalunk képeinek a tartalmát a Google nem „látja”, nem tudja, mi van a képen. A feltöltött képfájlokról tehát nekünk kell megadni a kereső számára az információkat, így egy kép is fontos találati tényező lehet. De mik ezek az adatok?

A kép fájl neve

Nevezzük nevén a dolgokat, minden képet értelmes, leíró módon fájlszinten is. Tehát rossz példák: „termék 00134.jpg”, 2013-01-06-532.jpg, képkivágás2.png és társaik. Helyette inkább: „munkavédelmi PVC-csizma-fekete, Fő-utcai-olasz-pizzériánkból-bejárata, lila kislány szoknya 128-as, stb…” Ez főleg webáruházaknál, nagy mennyiségű képanyagnál szokott gond lenni. Ha csak illusztrációnak használjuk a képet, stockfotót pl. akkor a kulcsszavunkat tegyük a fájlnévbe is: a képen mosolygó lány laptopot néz, akkor a fájl neve legyen „online angoltanulás-01.jpg.”, mondjuk, ha éppen nyelviskolánk van.

 A kép maga így nézhet ki egy HTML sorban:

<img src="/sites/default/files/kepnev.jpg" alt="kép címe, kulcsszava" width="250" height="250" align="right"/>  Akkor vegyük szét a részeket: <img src=" ez a képbeszúrás nyitó tagja. Ez a kép elérési útvonala, ahova feltöltötte az oldal: ="/sites/default/files/kepnev.jpg". Utána jön a kép alternatív szöveg része: alt="kép kulcsszavas címe, leírása több szóban ". A kép mérete: " width="250" height="300" és végül a kép igazítása jelen esetben jobbra zárva, és a záró tag: align="right"/>

A kép alt tagja

 Alt, vagyis alternativ text. Ez helyettesítheti a képet, illetve ha a kép fölé visszük az egeret, akkor ez a felirat fog megjelenni „buborékszöveg”, ami nagyon hasznos. Tegyünk bele kulcsszavas tartalmat. Fontos tudni, hogy a fájlnév és az Alt tag lehet különböző, de érdemes összefüggésben tartani. Szóljon arról, ami tényleg a kép.

Használjunk képaláírásokat

 Ez egyrészt magyarázó szöveg, másrészt újra jó alkalom egy kulcsszavas, informatív tartalomra. A képaláírás ne csak 1-2 szó legyen, alakítsunk kis mondatot belőle és pontosan az adott képről szóljon, relevánsan illeszkedjen a környező szövegekhez, azok tartalmát kiegészítse, pontosítsa.

A képfájl mérete

Ez azért fontos, mert a túl nagy képek lassítják az oldal betöltődését, és ez nem csak a látogatókat zavarja, lehet, hogy meg sem várják és elkattintanak, de a Google is hátrébb sorolhat miatta. A feltöltésre szánt képeket méretezzük át. Eleve készítsünk a digitális gépünkkel kisebb méretű, mondjuk 600X800-as képet, de a weboldalra ennél nagyobbat csak akkor töltsünk fel, ha teljes szélességben használjuk, 1200-as szélességnél nagyobb csak nagyon ritkán kellhet A nagyfelbontású képek nyomtatásra valók, nem a webre. Pici ikonoknál, bélyegképeknél a 150X150, vagy még kisebb is elég.

Alakítsunk ki képgalériát 

Használjunk sok képet, de rendszerezve mutassuk be őket. Csoportosítsuk szempontjaink szerint, adjunk hozzájuk leírásokat, kategóriákat, ezen belül címeket és alcímeket és így megint sok és kulcsszavakban gazdag, de a látogatók számára hasznos és érdekes tartalmat állítottunk elő.

 Lehet a kép külön oldalon is

 Ha van olyan 1-2 képünk, ami nagyon fontos tartalmat szolgál, kiemelhetjük azzal, hogy külön oldalt szentelünk neki, így abban a pillanatban a képhez tartozó oldal összes szöveges meta eleme is felhasználható a keresőoptimalizálásra, a Title, a Description, és a keywords is, valamint az oldalakról kulcsszavas belső linkekekkel is mutathatunk a képre. Érdemes ezzel is élni.

Trükközhetünk az idővel is néha:

Ha olyan a témánk, ahol nagy a verseny, és folyamatosan friss tartalom kell az előrejutáshoz, vagy az ottmaradáshoz, akkor a kép feltöltési dátuma is fontos tényező lehet. A képet időnként vegyük le, újból töltsük vissza. Ugyanazt, ugyanoda. A látogatók ebből ugyan nem érzékelnek semmit, de a keresők szemében a feltöltési dátum frissül.

 A felhasználói élmény a legfontosabb

Végül gondoljunk arra, hogy a kép minősége is fontos. Használjunk tiszta, értelmezhető, világos és éles képeket. Ez annyiban tartozik a keresőoptimalizálás és nem a fotóművészet és a marketing témakörébe, hogy a sötét, életlen és homályos képekkel zsúfolt oldalt a látogatók hamarabb otthagyják, és mivel pusztán az oldalon töltött idő is rangsorolási tényező a keresőrobotok szemében, ezzel számolnunk kell. 

A képek az oldal színvonalát is mutatják és elsősorban a látogatóknak szólnak. Tiszteljük meg őket azzal, hogy megkönnyítjük jó és pontos fotókkal, grafikákkal, ábrákkal  az oldalon való tájékozódást, szórakozást, vagy vásárlást és a felhasználói élményt tegyük teljessé a számukra.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése